Zonnekollektor Soladur S.
Zonnekollektor Soladur – Het aantal kollektoren voor een zwembad wordt als volgt berekend:
De zwembadoppervlakte (m²) delen door de oppervlakte van een kollektor voor het optimale aantal. Maar zelfs met de helft van dit aantal wordt er een aanzienlijke stijging van het zwembadwater bereikt.
Meest ideale positie van een kollektor is op het zuiden en onder een hoek van 30° (minimale hoek van 15° vereist voor leegloop). Er kunnen maximaal 8 kollektoren in 1 groep geinstalleerd worden.
Een zonnecollector wordt meestal op een schuin of plat dak gemonteerd. Het absorbeert de zonnestraling door middel van een plaat met een kanalen of een buizenstelsel.
Deze zogenaamde absorber geeft de warmte vervolgens af aan het zwembadwater dat hier met behulp van een zwembadpomp doorheen wordt gevoerd.
Bij een bewolkte hemel is er meer diffuus zonlicht, terwijl op een zonnige, zomerse dag de hoeveelheid direct zonlicht maxirnaal is.
Een zonnecollector zet zowel direct als diffuus zonlicht om in warmte. Daarom kan een collector ook tijdens een minder zonnige dag nog warmte leveren.
Op een zonnige dag kan de collector zoveel warmte produceren dat de watertemperatuur snel oploopt. Bij een niet afgedekt zwembad dient de totale oppervlakte van de panelen gelijk te zijn aan het wateroppervlak.
Een zwembad dat ’s nachts wordt afgedekt koelt veel minder af waardoor kan worden volstaan met een collectoroppervlak van 50 tot 70% procent van het wateroppervlak.
Gebruikt u zonnecollectoren in combinatie met een verwarmingsinstallatie dan bespaart u aanzienlijk in de gebruikelijke stookkosten.
De Kollectoren worden op bestelling gemaakt en is dus maatwerk, kan niet worden geretourneerd.

Dit artikel kan enkel worden afgehaald in Lattrop of Loosdrecht.